Google lanceert in de maand mei een nieuwe ranking update voor haar zoekmachine, ook wel SEO-ranking factor genoemd. Hoe bereid jij je voor op deze update en hoe zorg je ervoor dat je hiervan profiteert?

De nieuwe update van Google heeft als titel ‘Page Experience’. Deze update berekent aan de hand van nieuwe parameters de gebruikservaring van jouw pagina en website. Dit doet Google door te kijken zogenoemde ‘Core Web Vitals’. Deze parameters bekijken hoe jouw website presteert en bepaald de juiste ranking positie in zoekmachines.

Wat is Google Page Experience?

Om deze SEO-ranking factor update te begrijpen, moeten we eerst bekijken wat page experience betekent. De Google page experience parameters bepalen de gebruikservaring van een webpagina en nemen daarbij de volgende elementen in overweging:

  • Is de pagina responsive (geschikt voor mobiel en tablets)?
  • Heeft de pagina een beveiligde verbinding (SSL-certificaat)?
  • De laadtijd van de pagina (performances)
  • Wordt de content stabiel getoond (geen verspringende content elementen)
  • Zijn er advertenties aanwezig die de gebruikerservaring sterk beïnvloeden?

Al deze elementen zijn gericht op snelheid en gebruiksvriendelijk. Wil je een gedetailleerde beschrijving van Google zelf over de page experience update? Lees het hier.

Core Web Vitals

De Core Web Vitals van Google zijn gebruikersgerichte statistieken die een score geven aan een pagina. Elk van de Core Web Vitals vertegenwoordigt een duidelijk facet van de gebruikerservaring, is meetbaar in het veld en weerspiegelt de real-world ervaring van een kritische, gebruikersgerichte uitkomst.

Largest Contentful Paint (LCP)
Dit is in wezen een meting van de laadtijd van een pagina. Volgens de standaard van Google zou LCP moeten plaatsvinden binnen 2,5 seconden nadat een pagina voor het eerst begint te laden, en een slecht LCP is iets langer dan 4 seconden.

Wat betekent dit?
Deze meting berekent hoe lang het duurt voordat de grootste afbeelding, blok of tekst volledig verschijnt.

First Input Delay (FID)
De FID meet hoe lang het duurt voordat een pagina interactief wordt. Een goede FID is minder dan 100 milliseconden, terwijl een slechte FID iets meer is dan 300 milliseconden.

Wat betekent dit?
FID is de hoeveelheid tijd tussen de eerste interactie van een gebruiker met een pagina (door op een link te klikken, een knop te gebruiken, enz.) en de browser die daadwerkelijk reageert en die interactie kan verwerken.

Cumulative Layout Shift (CLS):
CLS is een maatstaf voor de visuele stabiliteit van een webpagina. Sites moeten streven naar een CLS-score van minder dan 0,1, en een slechte score wordt beschouwd als iets hoger dan 0,25.

Wat betekent dit?
CLS scores helpen bij het kwantificeren van hoe vaak gebruikers onverwachte verschuivingen in de opmaak ervaren wanneer ze een webpagina gebruiken. (Denk aan: keer dat je op een element op een pagina bent gaan klikken / tikken en het plotseling is verplaatst, waardoor je op iets onbedoeld klikt.)

 

Hoe meet ik mijn Web Core Vitals en waar begin ik?

Je kunt op een aantal manieren je Web Core Vitals meten. Ons advies is om de tools van Google te gebruiken:
Google Page Speed
Google Search Console
Lighthouse

Een SEO-ranking factor update van Google brengt altijd wat werk met zich mee. Focus je eerst op de belangrijkste pagina’s van je website en houd rekening met dat content nog altijd king is!