Facebook heeft een cryptocurrency “Libra” en digitale portemonnee onthuld, genaamd “Calibra”. 

Cryptomunt Libra
Libra is, naast de benaming van het nieuwe digitale betaalmiddel, een consortium van diverse techbedrijven waaronder Mastercard, Uber, PayPal, Visa, eBay en meer. De ‘Libra-organisatie’ is onafhankelijk, gevestigd in Zwitserland en eindverantwoordelijk voor het betaalmiddel. De Libra cryptomunt is ontwikkeld op basis van een opensource blockchain.

Calibra
Calibra is de portemonnee-implementatie voor Libra en is daarmee een financiële dienstverlener. De Calibra-portemonnee voor de Libra-valuta komt in 2020 beschikbaar als app voor iOS en Android en wordt daarnaast standaard onderdeel van WhatsApp en Facebook Messenger. Volgens de Libra-organisatie moet Calibra het mogelijk maken om Libra naar bijna iedereen met een smartphone te sturen ‘net zo snel als het versturen van een tekstbericht tegen lage of geen kosten’.  Op termijn moeten gebruikers zo ook hun rekeningen en producten kunnen kopen, onder andere via het scannen van codes.

Wat betekent het voor jouw business?
Voor bedrijven is dit een belangrijke ontwikkeling. In de toekomst kunnen klanten met slechts enkele taps een betaling uitvoeren in webshops of sociale media. Maar ook online betalingen uitvoeren via WhatsApp of Messenger. Met name het betalen op sociale media is een slimme ontwikkeling, aangezien sociale media steeds meer veranderen in e-commerce platformen. Hierdoor blijven online aankopen niet beperkt tot webshop platformen.

De lancering van Libra zal medio 2020 plaatsvinden.