First things first: wat is Augmented Reality (AR)? Augmented Reality is een live, direct of indirect, beeld van de werkelijkheid waaraan elementen worden toegevoegd. Hierdoor wordt een virtuele laag over de fysieke omgeving geplaatst. We kennen deze techniek van onder andere Pokémon Go of de Ikea app; een app die virtueel een Ikea kast in jouw huis kan plaatsen. Minder bekend is de toegevoegde waarde van AR voor marketingdoeleinden.

Waarom is Augmented Reality interessant voor mijn bedrijf?
1. Entertainment en aantrekkingskracht
Bedrijven zoeken altijd naar nieuwe toepassingen en mogelijkheden om de aandacht van de klant voor zich te winnen. AR voldoet perfect aan deze eisen en onderscheid zich van commercials en online advertenties. Bedrijven die AR toepassen worden gezien als positief, innovatief en ‘up-to-date’. Zij creëren hierdoor een voorsprong op de concurrentie. 

2. Flexibiliteit
AR-technologie biedt vrijwel eindeloze mogelijkheden en variaties. Er kunnen oplossingen zijn voor bijna elke branche of product dat wordt geadverteerd: van detailhandel tot automotive en van onderwijs tot horeca. Zo kan AR toegepast worden in video’s of statische afbeeldingen en 3D-modellen. AR-advertenties zijn niet beperkt tot scripts, regels of frames, dus klanten kunnen altijd iets nieuws verwachten wanneer ze een AR-app openen. Denk bijvoorbeeld aan het showcasen van producten, zoals Ikea dit doet met haar producten die je virtueel in je kamer kunt plaatsen. Maar denk ook aan een interactieve menukaart van een restaurant dat virtueel een gerecht op je eigen tafel plaatst. De toepassingen hoeven niet duur te zijn. Zo zijn er simpele AR-platformen waarmee jij jou product gemakkelijk ‘inscant’ en kunt toevoegen aan de webshop.
Aan de andere kant kunnen grote projecten meer doordachte en complexe oplossingen vereisen. Op maat gemaakte applicaties die een hele productiecyclus doorlopen, van ontwerp tot testen en ondersteuning, kunnen prijzig zijn, maar het resultaat is het waard. Het bedrijf krijgt een unieke merktoepassing om zijn diensten te promoten.

3. E-commerce
AR heeft een groot potentieel voor e-commerce vanwege de integratie ervan in elk nieuw OS-besturingssysteem voor consumenten. Zo heeft Ray-Ban onlangs AR gebruikt om consumenten verschillende stijlen van zonnebrillen te laten proberen via een door Instagram gesponsord bericht met de mogelijkheid om rechtstreeks te kopen. Nieuwe ateliers voor maatpakken bieden AR aan zodat klanten zichzelf nauwkeurig kunnen opmeten vanuit huis. 

Case: Nike
Nike heeft onlangs een nieuwe AR tool gelanceerd in de Nike App. De AR tool meet je beide voeten op grootte, vorm en volume met een nauwkeurigheid van minder dan 2 millimeter. De gekoppelde database adviseert hiermee de juiste maat. Hoewel dit een simpele toepassing lijkt, is het een idee goed. Zo kun je niet alleen de juiste maat selecteren, maar ook bekijken of deze schoen (en kleur) wel bij je past.

Wil je AR ook inzetten voor marketingdoeleinden? Wij vertellen je graag meer!
AR kan jouw bedrijf een voorsprong bieden op de concurrentie en een groter marktaandeel genereren. Maak vrijblijvend een afspraak via info@marketingoriginal.com of bel naar 073 523 6778.